ransomware
Nieuws

Wat is ransomware?

Vraag u zich ook wel eens af waarom u de computer nu steeds moet updaten? Waarom je Java steeds moet bijwerken? Hier het antwoord: Als je de computer niet update ontstaan er zwakke plekken/onderdelen in je computer. Virussen en andere ongewenst programma’s komen binnen via zwakke plekken in een computer. Het is dus mogelijk wanneer je de computer en haar programma’s niet doet updaten er ongewenste programma’s en virussen uw computer binnendringen. Een gevolg zou kunnen zijn dat u slachtoffer wordt van Ransomware.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid. Een voorbeeld is “Ransomware Wildfire locker” waardoor alle bestanden niet meer te openen zijn…

Hoe voorkom je dat jij ook slachtoffer word van Ransomware of andere ongewenste virussen?
De kans op besmetting kan worden verkleind door:

  • Actuele software gebruiken. Updates uitvoeren dus. De fabrikanten van software brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader, Flash Player & JAVA!!! JAVA ALTIJD UPDATEN.
  • Up-to-date antivirusprogramma.
  • Gebruik van een firewall.
  • Niet openen van verdachte bijlagen in e-mails.
  • Niet downloaden en installeren van nepprogramma’s of van gehackte (illegale) software.

Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt.

Hoe kan je de eventuele schade beperken?

Zorg voor een back-up van al je bestanden. Kopieer al je bestanden op een externe harde schijf. Laat deze ook niet aan je computer zitten(de kans bestaat namelijk dat ook hier alle bestanden dan besmet raken en dan heb je er dus niks meer aan..). Zorg er dus altijd voor dat je periodiek een back-up maakt op een externe hardeschijf waardoor je zoveel mogelijk up to date bestanden hierop hebt staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.